Uwielbiam tofu. Wręcz za nim szaleję. Za kawałek tofu zrobię wszystko ;)
Do tej pory rozkoszowałem się smakiem tofu z soi.
Jakiś czas temu, poznałem nowe oblicze tofu - tofu birmańskie, czyli tofu z mąki z ciecierzycy. Kosmos!!! Rozkosz dla podniebienia :)
Moje zdanie na temat tofu birmańskiego w pełni podziela Tata :)
Tofu birmańskie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a opcji smakowych jest nieskończenie wiele.
Na początku, nasza pierwsza próba zrobienia tofu birmańskiego z dodatkiem majeranku i wędzonej papryki :)
BIRMAŃSKIE TOFU Z MAJERANKIEM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ
Składniki:
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 2,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy, aby konsystencja tofu była twardsza, zmniejszamy ilość wody)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznej papryki wędzonej słodkiej mielonej
- 1 łyżka organicznego majeranku suszonego
Mąkę z ciecierzycy miksujemy z 1 szklanką zimnej wody.
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody wraz z kurkumą, majerankiem i papryką. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto z mąki i wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając.
Otrzymaną masę przelewamy do porcelanowej/szklanej formy wysmarowanej organicznym olejem kokosowym.
Po wystudzeniu, formę z masą przekładamy do lodówki.
Po kilku godzinach, zastygłe tofu przekładamy na płaski talerz lub deskę i przechowujemy w lodówce.
Gotowe tofu kroimy w dowolny kształt, np. kostkę.
Ja swoim pierwszym birmańskim tofu zajadałem się z dodatkiem organicznego pomidora i organicznego oleju lnianego.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz