niedziela, 14 stycznia 2018

BIRMAŃSKIE TOFU

Uwielbiam tofu. Wręcz za nim szaleję. Za kawałek tofu zrobię wszystko ;) 
Do tej pory rozkoszowałem się smakiem tofu z soi. 
Jakiś czas temu, poznałem nowe oblicze tofu - tofu birmańskie, czyli tofu z mąki z ciecierzycy. Kosmos!!! Rozkosz dla podniebienia :)
Moje zdanie na temat tofu birmańskiego w pełni podziela Tata :) 
Tofu birmańskie jest szybkie i proste w przygotowaniu, a opcji smakowych jest nieskończenie wiele. 
Na początku, nasza pierwsza próba zrobienia tofu birmańskiego z dodatkiem majeranku i wędzonej papryki :)


BIRMAŃSKIE TOFU Z MAJERANKIEM I WĘDZONĄ PAPRYKĄ

Składniki:


- 1 szklanka mąki z ciecierzycy 

- 2,5 szklanki zimnej wody (jeśli chcemy, aby konsystencja tofu była twardsza, zmniejszamy ilość wody)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- pół łyżeczki organicznej papryki wędzonej słodkiej mielonej 

- 1 łyżka organicznego majeranku suszonego 


Mąkę z ciecierzycy miksujemy z 1 szklanką zimnej wody. 
W garnuszku zagotowujemy 1,5 szklanki wody wraz z kurkumą, majerankiem i papryką. Do gotującej się wody, ciągle mieszając, wlewamy wcześniej przygotowane ciasto z mąki i wody. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut, ciągle mieszając. 
Otrzymaną masę przelewamy do porcelanowej/szklanej formy wysmarowanej organicznym olejem kokosowym. 



Po wystudzeniu, formę z masą przekładamy do lodówki. 
Po kilku godzinach, zastygłe tofu przekładamy na płaski talerz lub deskę i przechowujemy w lodówce. 











Gotowe tofu kroimy w dowolny kształt, np. kostkę. 
Ja swoim pierwszym birmańskim tofu zajadałem się z dodatkiem organicznego pomidora i organicznego oleju lnianego. 








SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz