niedziela, 21 stycznia 2018

Zupa pomidorowa z nutką gryki i wędzonej papryki


Mój stosunek do pomidorowej jest niezmienny :) 
Kocham zupę pomidorową i mógłbym ją jeść codziennie przez cały rok :)
Jakiś czas temu rozkoszowałem się pomidorówką z kaszą jęczmienną (przepis na tę zupę oraz inne wariacje na temat pomidorowej znajdziecie TUTAJ). 

Oto kolejne oblicze pomidorowej, czyli


ZUPA POMIDOROWA Z NUTKĄ GRYKI I WĘDZONEJ PAPRYKI 


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 marchew (obrana ze skórki i starta na tarce - grube oczka)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)

- kawałeczek imbiru (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)

- szczypta organicznego cynamonu mielonego

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- pół łyżeczki organicznej papryki wędzonej słodkiej mielonej 

- 1 łyżka organicznego majeranku suszonego 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 filiżanki wody = ok. 400 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- 4 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 


Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy kolejne składniki:


- 1 filiżankę zielonego groszku mrożonego 

- 1 filiżanką przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka 


Mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. 






Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. Ja zupkę jadłem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz