Mój stosunek do pomidorowej jest niezmienny :)
Kocham zupę pomidorową i mógłbym ją jeść codziennie przez cały rok :)
Jakiś czas temu rozkoszowałem się pomidorówką z kaszą jęczmienną (przepis na tę zupę oraz inne wariacje na temat pomidorowej znajdziecie TUTAJ).
Oto kolejne oblicze pomidorowej, czyli
ZUPA POMIDOROWA Z NUTKĄ GRYKI I WĘDZONEJ PAPRYKI
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 marchew (obrana ze skórki i starta na tarce - grube oczka)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- kawałeczek imbiru (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki i starty na tarce - grube oczka)
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznej papryki wędzonej słodkiej mielonej
- 1 łyżka organicznego majeranku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 filiżanki wody = ok. 400 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- 4 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 min. Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy kolejne składniki:
- 1 filiżankę zielonego groszku mrożonego
- 1 filiżanką przecieru pomidorowego bez soli i bez konserwantów Podravka
Mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. Ja zupkę jadłem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz