czwartek, 24 lipca 2014

Obiad na upalny dzień - MUS BANANOWO-AWOKADOWY

Upały doskwierają :) z czego się cieszę bo w końcu mamy lato :)
W zeszłym tygodniu, w jeden z upalnych dni zjadłem pyszny obiad na zimno :) mus z awokado i banana z dodatkiem sezamu :) pychotka :)

O tym jak podawać awokado, czyli co w awokado szkodzi, a co jest zdrowe, pisaliśmy tutaj.
Miąższ awokado zawiera mnóstwo substancji odżywczych, mnóstwo błonnika i mnóstwo zdrowych tłuszczów. Jest to bogate źródło witaminy A, C, E, oraz witaminy B6 i ryboflawiny. Awokado jest też bogate w kwas foliowy, potas i niacynę. Awokado nie zawiera cholesterolu, ma niską zawartość sodu. Tłuszcze zawarte w miąższu awokado to przede wszystkim zdrowe tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3.
Awokado przede wszystkim zapewnia zdrową sierść i skórę, dba też o serce czworonoga, działa przeciwzapalnie (dzięki zawartości chlorofilu).
Więcej informacji na temat awokado w diecie czworonoga, oprócz ww. linku, znajdziecie tutaj i tutaj.

A o bananach pisaliśmy przy okazji suszonych bananów i przy okazji ciasteczek gryczanych.
A o sezamie wspominaliśmy przy przepisie na surówkę z kapusty pekińskiej.

Wracamy do przepisu na pyszny obiadkowy mus, świetnie sprawdzający się w upalny dzień :)

Potrzebujemy:

- 1 awokado
- 1 banan
- 1 łyżeczka ziarenek sezamu

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, połówki awokado obieramy ze skórki.
Banana obieramy ze skórki.
Obrane awokado i obranego banana blendujemy, dodajemy sezam, mieszamy i gotowe :) Przelewamy mus do miseczki i możemy jeść :)








smacznego :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz