Po spróbowaniu maafe (o którym pisaliśmy TU), ja i Tata zakochaliśmy się w smaku warzyw gotowanych z fistaszkami. To nieziemskie połączenie próbujemy w różnych wariacjach. Niedawno, na przykład, zajadaliśmy się zupą kalafiorową z fistaszkami :) Razem z Tatą zgodnie stwierdziliśmy, że wyszła nam jedna z najlepszych zup, jakie kiedykolwiek próbowaliśmy :)
Do przygotowania kremu z kalafiora z fistaszkami potrzebujemy na początku następujących składników:
- 1 ząbek czosnku (obrać ze skórki, drobno posiekać)
- plasterek imbiru (obrać ze skórki, drobno posiekać)
- 1 marchew (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę)
- 1/4 główki kalafiora (pokroić na mniejsze kawałki)
- pół łyżeczki organicznej czarnuszki
- pół łyżeczki organicznej kolendry mielonej
- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
- pół łyżeczki organicznego tymianku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 600 ml), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- pół filiżanki organicznej kaszy jaglanej (uprażonej wcześniej na suchej patelni)
Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po czym blendujemy zupę i dodajemy do niej kolejne składniki:
- filiżankę groszu zielonego mrożonego (przelanego wcześniej gorącą przegotowaną wodą)
- pół filiżanki obranych fistaszków (zmielonych wcześniej w młynku lub rozdrabniaczu)
Wszystko dokładnie mieszamy. Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy jeszcze przez 5 minut na bardzo małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
SMACZNEGO
Poniżej inne nasze pomysły na zupę kalafiorową:
- TUTAJ znajdziecie przepis na zupę krem z kalafiora z amarantusem i groszkiem zielonym
- TU jest przepis na zupę krem z kalafiora z bobem
- a TUTAJ znajdziecie przepis na zupę krem z białych warzyw, w tym z kalafiora
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz