niedziela, 13 marca 2016

Zupa krem z białych warzyw

Całkiem niedawno, w porze obiadku zajadałem się pyszną zupą - kremem z białych warzyw.

Do jej przygotowania, potrzebujemy:

- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki)
- plaster imbiru (obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki)
- bulwa organicznego topinambura (obieramy ze skórki i kroimy w mniejsze kawałki)
- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy pięścią, obieramy ze skórki)
- mrożony kalafior (garść)
- pół łyżeczki organicznej czarnuszki
- pół łyżeczki organicznej mielonej  kurkumy

Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą (ok. 300 ml), zagotowujemy i dodajemy:

- pół szklanki wcześniej ugotowanej organicznej soi (soję moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy przez 2 godziny, odcedzamy)

Wszystko gotujemy do miękkości warzyw (u nas trwało to ok. 20 minut).



Mogem już spróbować?

 Kiedy zupa wystygnie, blendujemy ją.




Teraz mogem już spróbować?
 Zupkę przechowujemy w lodówce.

Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu, podajemy z:

- 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek extra virgin lub organicznego oleju kokosowego extra virgin, oraz

- 1 łyżeczką organicznych nasion chia i

- garstką świeżej natki pietruszki (posiekanej)






SMACZNEGO 




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza