sobota, 19 marca 2016

Czipsy z buraka z czarnuszką i kminkiem

Uuuuuuuwielbiam domowe czipsy robione przez Rodziców :) Zajadam się nimi w domku i na spacerkach :) Są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim przepyszne :)

Niedawno, Rodzice przygotowali dla mnie nową wersję czipsów buraczanych.

Z buraków zajadałem się już wieloma rodzajami domowych czipsów, np.

- czipsami buraczanymi bez żadnych dodatków (przepis znajdziecie TU)

- czipsami buraczanymi z cynamonem i z rozmarynem (przepis znajdziecie TU)

- czipsami buraczanymi z karobem (przepis znajdziecie TUTAJ)

Tym razem, zajadałem się czipsami buraczanymi z czarnuszką i kminkiem. Pychotka :)


Do przygotowania czipsów z buraka z czarnuszką i kminkiem, Rodzice wykorzystali:

- 2 duże buraki
- 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki całej
- 1 łyżeczkę organicznego kminku całego

Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Czarnuszkę i kminek mielimy w młynku.
Plastry buraka posypujemy zmieloną czarnuszką i kminkiem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.






Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (130 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).

Po 20 minutach pieczenia, plastry przekładamy na drugą stronę. Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut i znowu przekładamy plastry na drugą stronę. Pieczemy kolejne 20 minut.








SMACZNEGO CHRUPANIA 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz