W zeszłym tygodniu zajadałem się nieziemsko pysznym obiadem :) Miskę czyściłem na błysk w przeciągu kilku sekund, po czym dopraszałem się o dokładkę :)
Tym nieziemsko pysznym obiadem była warzywna potrawka z kaszą jaglaną i amarantusem :)
Do jej przygotowania, Rodzice wykorzystali:
- 1 marchew (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)
- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę)
- ząbek czosnku (obieramy ze skórki i drobno siekamy)
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
- pół łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- pół łyżeczki organicznego cząbru suszonego
- pół łyżeczki organicznego kminku całego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą w ilości ok. 0,7 l, zagotowujemy, po czym dodajemy:
- 5 łyżek kaszy jaglanej (uprażonej na suchej patelni)
- 2 łyżki organicznego amarantusa
Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Po 20 minutach dodajemy:
- dużą garść mrożonego groszku
- dużą garść mrożonej fasolki szparagowej zielonej i żółtej
Wszystko gotujemy jeszcze przez 3 minuty pod przykryciem.
Potrawkę przechowujemy w lodówce.
Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu (przy podgrzewaniu można dodać kilka łyżek przegotowanej wody, żeby potrawka nie czepiała się dna garnka).
Ja potrawkę wcinałem z dodatkiem organicznej oliwy z oliwek extra virgin (1 łyżeczka) i odrobiną posiekanej natki pietruszki.
SMACZNEGO
Poniżej, przepisy na inne potrawki, którymi się zajadałem:
- potrawka owsiana z tofu i warzywami (przepis znajdziecie TU)
- potrawka owsiana z kotletami sojowymi i warzywami (TUTAJ znajdziecie przepis)
- potrawka z fasoli czerwonej i botwinki (przepis znajdziecie TU)
- potrawka z fasoli czerwonej i kukurydzy z kostkami kukurydziano-soczewicowymi (TU znajdziecie przepis)
- potrawka z cieciorki z kapustą młodą i marchewką (przepis znajdziecie TU)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz