Moim ulubionym domowym mlekiem roślinnym jest mleko z fistaszków, o którym pisałem TUTAJ.
Uwielbiam też mleko z orzechów nerkowca - przepis na to mleko znajdziecie TU, oraz mleko kokosowe - przepis znajdziecie TUTAJ.
Dziś, podzielę się z wami przepisem na domowe mleko z migdałów, które u nas w domku lubią wszyscy, a najbardziej Tata :)
Na temat migdałów w diecie psa pisaliśmy TUTAJ.
Do przygotowania mleka z migdałów, potrzebujemy:
- porcji migdałów; u nas zwykle jest to 100 g (najlepiej organicznych i pamiętajcie - wystrzegamy się migdałów z USA [kalifornijskich]; dlaczego? zapytacie ... odpowiedź znajdziecie TUTAJ)
- niegazowanej wody mineralnej lub źródlanej
Migdały zalewamy wodą w czystym słoiczku, zamykamy i odstawiamy do lodówki na noc.
Mleko przelewamy do zamykanego słoika i przechowujemy go w lodówce. Przed użyciem, mieszamy.
Pulpę z migdałów można wykorzystać jako dodatek np. do porannej owsianki - u nas w domku Tata jest smakoszem tego rodzaju owsianki. Pulpę można też wykorzystać jako posypkę do obiadku.
Czasem, porcję pulpy z migdałów dostaję też do swojego śniadanka (o którym pisałem TU) zamiast porcji orzechów.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz