Niedawno, Rodzice przygotowali dla mnie nową wersję czipsów buraczanych.
Z buraków zajadałem się już wieloma rodzajami domowych czipsów, np.
- czipsami buraczanymi bez żadnych dodatków (przepis znajdziecie TU)
- czipsami buraczanymi z cynamonem i z rozmarynem (przepis znajdziecie TU)
- czipsami buraczanymi z karobem (przepis znajdziecie TUTAJ)
Tym razem, zajadałem się czipsami buraczanymi z czarnuszką i kminkiem. Pychotka :)
Do przygotowania czipsów z buraka z czarnuszką i kminkiem, Rodzice wykorzystali:
- 2 duże buraki
- 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki całej
- 1 łyżeczkę organicznego kminku całego
Buraki obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Czarnuszkę i kminek mielimy w młynku.
Plastry buraka posypujemy zmieloną czarnuszką i kminkiem i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (130 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Po 20 minutach pieczenia, plastry przekładamy na drugą stronę. Pieczemy dalej przez kolejne 20 minut i znowu przekładamy plastry na drugą stronę. Pieczemy kolejne 20 minut.
SMACZNEGO CHRUPANIA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz