niedziela, 6 grudnia 2015

Kokosowa owsianka z kukurydzą i nasionami chia - KOLEJNY TYDZIEŃ BEZ GOTOWANIA

Oprócz twarożku (o którym pisałem we wcześniejszym poście TUTAJ), bardzo często pałaszuję w porze obiadku owsiankę, która teraz kiedy nie mamy możliwości ugotowania niczego jest namiastką obiadku na ciepło, bo Mama zalewa płatki gorącą przegotowaną wodą, więc owsiankę pałaszuję na ciepło :)

Oprócz prostych i szybkich owsianek z orzechami, suszonymi owocami, albo surowymi warzywkami, w zeszłym tygodniu, Mama wymyśliła nowy przepis na owsiankę - kosmicznie pyszną :)

KOKOSOWA OWSIANKA Z KUKURYDZĄ I NASIONAMI CHIA 

Potrzebujemy (ilości podanych składników = jedna porcja obiadowa):

- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych JUMBO (o których pisałem TUTAJ)

- szczypta mielonej kurkumy BIO

- garść posiekanej natki pietruszki

- kilka łyżek kukurydzy mrożonej (Rodzice w sezonie na kukurydzę, kupują większe ilości kolb, aby zamrozić kukurydzę na zimę - od wymytych i obranych z liści kolb trzeba odkroić nożem ziarna, wrzucić je na gotującą się wodę, gotować 2 minuty, odcedzić, przelać bardzo zimną wodą i odstawić do przeschnięcia, następnie zapakować w woreczki na mrożonki, wrzucić do zamrażarki i w zimie można się cieszyć smakiem kukurydzy)

- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno

- 1 łyżeczka nasion chia

Płatki owsiane zalewamy gorącą przegotowaną wodą i odstawiamy pod przykryciem na 10 min.
Mrożoną kukurydzę zalewamy w kubeczku wrzątkiem, odstawiamy pod przykryciem na ok. 5 min, po czym odcedzamy.
Płatki owsiane po 10 min. dokładnie mieszamy i dodajemy do nich kolejne składniki, czyli kukurydzę, kurkumę, natkę pietruszki, olej kokosowy, oraz nasiona chia. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe :)





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz