sobota, 29 listopada 2014

Zupa krem z marchewek typu "baby" z kaszą jęczmienną

Po weekendowym obżarstwie pierogowym przyszedł czas na nieco lżejsze danie, czyli zupkę z "baby carrots" z dodatkiem kaszy jęczmiennej :)

Potrzebujemy:

- 450 gram mrożonych marchewek typu "baby"
- 1 korzeń pietruszki (obrać ze skórki, zetrzeć na tarce - grube oczka)
- 2 liście kapusty pekińskiej  (wymyć, poszatkować)
- 1-centymetrowy plasterek korzenia imbiru (obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę)

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 700 ml), zagotowujemy i gotujemy 10 minut pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia, dodajemy

- garść posiekanej natki pietruszki

Tak przygotowaną zupę odstawiamy do przestygnięcia na czas gotowania kaszy:

- 1 szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej (wrzucamy do 2 szklanek gotującej się wody, gotujemy 15 minut pod przykryciem na bardzo małym ogniu).

Przestudzoną zupkę blendujemy i do zblendowanej zupy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną i dokładnie mieszamy.

świeżo ugotowana zupa, którą Mama zaraz zblenduje 
o właśnie tak - tu mamy zblendowaną zupę, w której zaraz wyląduje kasza jęczmienna




i gotowa zupa z marchewek "baby" z dodatkiem kaszy jęczmiennej 




Zupę przechowujemy w lodówce. Przed podaniem, porcję zupki podgrzewamy i podajemy z olejem z pestek dyni tłoczonym na zimno (1 łyżeczka).


a to moja miska z porcją zupy z dodatkiem oleju z pestek z dyni 






SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz