sobota, 18 października 2014

Jaglanka czyli płatki jaglane z marchewką i orzechami laskowymi - obiad w 3 minuty

Po poniedziałkowej obiadowej owsiance i wtorkowej żytniance, przyszła pora na jaglankę :) czyli płatki jaglane z marchewką i orzechami laskowymi :)

W weekend Tata wrócił z zakupów ze świeżymi orzechami laskowymi :) które od razu prawie w całości schrupaliśmy ;] Na szczęście, przezorna Mama "skitrała" garść orzechów, które później wylądowały w mojej miseczce razem z jaglanką :)

Aby przygotować pyszną obiadową jaglankę, potrzebujemy:

- pół szklanki płatków jaglanych
- szczypta suszonego rozmarynu
- pół marchewki (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka miodu naturalnego (ja dostałem miód lipowy)
- garść  świeżych orzechów laskowych (rozłupać, obrać z łupin i drobno posiekać nożem)

Płatki jaglane i rozmaryn zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy ciągle mieszając na małym ogniu przez 3 minuty. Kiedy jaglanka przestygnie, przekładamy ją do miseczki, dodajemy miód, startą marchewkę oraz posiekane orzechy, mieszamy i gotowe :)







smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz