sobota, 21 września 2013

Ryż z brukselką

Brukselkę bardzo lubię, pożeram listki na surowo ;] lubię też ją w formie gotowanej.

Brukselka jest bardzo zdrowym warzywem dla nas czworonogów, przede wszystkim oczyszcza nasze małe organizmy z toksyn, co wykorzystywane jest w zapobieganiu jak i leczeniu nowotworów (więcej informacji przeczytacie tutaj).
Tak więc warto dawać nam czworonogom brukselkę - jedzenie brukselki może ustrzec nas przed poważnymi chorobami nowotworowymi.

Poza tym, brukselka to bogactwo witaminy K, która zapewnia nam zdrowe kości (więcej informacji na temat brukselki poczytacie tutaj).

Brukselka to warzywo kapustne, a więc jej jedzenie wiąże się z trochę wstydliwym tematem ;] wzdęciami i gazami. Ale nie ma co się tego bać;] zioła takie jak na przykład, majeranek, kminek, czarnuszka, bazylia, czy koper, dodawane do jedzonka z brukselką rozwiążą wszystkie ww. problemy.

Sezon na świeżą brukselkę rozpoczęty, więc ruszajcie do dzieła (a bardziej na ;] stragany) rodzice czworonożnych dzieci :)

Ja w tym tygodniu oprócz listków brukselki zjadanych na spacerach w formie pogryzki, pochłonąłem pysznościowy obiadek z brukselką w roli głównej :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki naturalnego ryżu brązowego
- kilka brukselek
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka listków bazylii
- 1 łyżka oleju rzepakowego

W garnuszku zagotowujemy wodę z łyżeczką majeranku, wrzucamy ryż i ustawiamy timer na 30 min. Brukselki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się ryżu na 10 min. przed końcem jego gotowania. Zawartość garnuszka odcedzamy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z olejem i porwanymi na mniejsze kawałki listkami bazylii.





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz