sobota, 6 kwietnia 2013

Ciasteczka orzechowe z morelami i pestkami dyni oraz słonecznika

Kolejny przepis na zdrowe ciasteczka - pogryzki/smaczki/przekąski - na spacer lub przy zabawie jako forma nagrody za dobre zachowanie synka ;]
Ciasteczka bardzo zdrowe z moczonymi orzechami, morelkami suszonymi i pestkami.
Ciasteczka bez jajka, bez oleju, z  mąką grahamową, płatkami i otrębami owsianymi.

Potrzebujemy:

- 1 łyżka płatków owsianych górskich
- 1 łyżka otrębów owsianych
- kilka (po około 3 sztuki) orzechów laskowych i nerkowców
- 1 łyżka łuskanych pestek dyni
- 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
- 3 morele suszone bez pestek i bez konserwantów
- pół szklanki zimnej wody (mineralnej lub źródlanej)
- 3 łyżki ekologicznej mąki graham SYMBIO

Płatki owsiane, otręby, orzechy, pestki, morele (pokrojone w kosteczkę) zalewamy zimną wodą (pół szklanki) i zostawiamy do moczenia na noc. Wszystko potem lekko miażdżymy tłuczkiem (wody nie wylewamy). Do zmiażdżonych składników i pozostawionej z moczenia wody dodajemy 3 łyżki mąki grahamowej, mieszamy i wilgotną maczaną w zimnej wodzie łyżeczką kładziemy porcje ciasta na suchą rozgrzaną patelnię. Opiekamy z obu stron do zarumienienia. Gotowe :)

efekt:



smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz