niedziela, 18 listopada 2012

Jajko z Ananasem

Jednym z moich ulubionych wynalazków Mamy są kluseczki z kaszki mannej, które wylądowały w obiadku o którym zaraz wam opowiem.

Mama potrzebowała pół jajka dla Taty do sałatki, zostało więc pół (zgadnijcie dla kogo ;p ) no ale samo jajko ... to nie obiad. Czasem każdy  pies potrzebuje odrobiny szaleństwa, dawki egzotyki, no wiecie tak na jesienną chandrę. Dobrzy Rodzice przy jesiennych smutkach rozpieszczą swojego Synka nietypowym daniem - Jajko z egzotycznym ananasem!

Potrzebujemy:

- na kluski z kaszy mannej: pól szklanki kaszy mannej i 3 łyżki wody gazowanej (kaszę dokładnie mieszamy z wodą, kiedy masa zacznie odchodzić od łyżki, bierzemy ją w rękę i wyrabiamy do postaci kulki. Kulkę ciasta odstawiamy na 15 minut, po czym odrywamy kawałki ciasta, kulamy je w małe kuleczki i wrzucamy do  gotującej się wody, gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia, po czym odcedzamy)
- kawałek ananasa (świeży, nie z puszki) obrany ze skóry
- kawałek papryki żółtej
- jajko (0 lub 1) ugotowane na twardo

Ugotowane i obrane ze skorupki jajko kroimy w kostkę, podobnie robimy z papryką i ananasem. Pokrojone składniki mieszamy z ugotowanymi kluseczkami i gotowe :)

Efekt:


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz