niedziela, 7 kwietnia 2019

Zupa krem z kalafiora z ogórkiem kiszonym, awokado i tofu

Kalafior bardzo lubię, zarówno w postaci surowej jak i ugotowanej. 
W sezonie na kalafiory, który już niedługo, całą Rodzinką zajadamy się świeżymi kalafiorami.  Natomiast poza sezonem, kiedy przychodzi tęsknota za kalafiorem, ratunku szukamy w kalafiorze mrożonym. 
I z takiego właśnie kalafiora, powstała moja zupa przepyszna. 



ZUPA KREM Z KALAFIORA Z OGÓRKIEM KISZONYM, AWOKADO I TOFU








Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 duży korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)

- duży kawałek selera korzeniowego  (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)

- plaster imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)

- ząbek czosnku (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)

- pół 450-gramowego opakowania kalafiora mrożonego


Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 3 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej przelana wrzątkiem)

- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego

- 2 organiczne listki laurowe (wyławiamy je i wyrzucamy przed blendowaniem zupy)

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki całe ziarna


Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
Potem zupę blendujemy i gotowe :)



Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy i podajemy z następującymi dodatkami:




- kawałeczkiem awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)

- organicznym ogórkiem kiszonym charsznickim (pokrojony w kosteczkę)

- garstką świeżego koperku (posiekany), oraz

- kawałeczkiem naturalnego tofu (pokrojony w kosteczkę)












SMACZNEGO 



Więcej inspiracji w temacie zupy krem z kalafiora znajdziecie TUTAJ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz