Kalafior bardzo lubię, zarówno w postaci surowej jak i ugotowanej.
W sezonie na kalafiory, który już niedługo, całą Rodzinką zajadamy się świeżymi kalafiorami. Natomiast poza sezonem, kiedy przychodzi tęsknota za kalafiorem, ratunku szukamy w kalafiorze mrożonym.
I z takiego właśnie kalafiora, powstała moja zupa przepyszna.
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z OGÓRKIEM KISZONYM, AWOKADO I TOFU
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 duży korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- duży kawałek selera korzeniowego (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- plaster imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)
- ząbek czosnku (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)
- pół 450-gramowego opakowania kalafiora mrożonego
Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 3 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej przelana wrzątkiem)
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 2 organiczne listki laurowe (wyławiamy je i wyrzucamy przed blendowaniem zupy)
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki całe ziarna
Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
Potem zupę blendujemy i gotowe :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy i podajemy z następującymi dodatkami:
- kawałeczkiem awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- organicznym ogórkiem kiszonym charsznickim (pokrojony w kosteczkę)
- garstką świeżego koperku (posiekany), oraz
- kawałeczkiem naturalnego tofu (pokrojony w kosteczkę)
- 1 duży korzeń pietruszki (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- duży kawałek selera korzeniowego (obrać ze skórki, pokroić w kostkę)
- plaster imbiru (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)
- ząbek czosnku (obrać ze skórki, zetrzeć na drobnej tarce)
- pół 450-gramowego opakowania kalafiora mrożonego
Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 3 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej przelana wrzątkiem)
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 2 organiczne listki laurowe (wyławiamy je i wyrzucamy przed blendowaniem zupy)
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki całe ziarna
Gotujemy wszystko pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.
Potem zupę blendujemy i gotowe :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy i podajemy z następującymi dodatkami:
- kawałeczkiem awokado (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- organicznym ogórkiem kiszonym charsznickim (pokrojony w kosteczkę)
- garstką świeżego koperku (posiekany), oraz
- kawałeczkiem naturalnego tofu (pokrojony w kosteczkę)
SMACZNEGO
Więcej inspiracji w temacie zupy krem z kalafiora znajdziecie TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz