niedziela, 14 kwietnia 2019

Grochówka pomidorowa ze szpinakiem

Mimo że wiosna oficjalnie się zaczęła, niestety wciąż mamy niskie temperatury. 
Trzeba się jakoś dogrzewać po spacerkach, a nic lepiej nie rozgrzewa, niż miska ciepłej grochówki :)

Całkiem niedawno rozgrzewałem się grochówką pomidorową, o czym więcej przeczytacie TU
Bardzo mi zasmakowało połączenie grochu z pomidorami, więc poprosiłem Mamę o powtórkę grochówki pomidorowej. 
Oczywiście, żeby nie było nudno, Mama wprowadziła pewne urozmaicenie w postaci pysznego i zdrowego szpinaku :)



GROCHÓWKA POMIDOROWA ZE SZPINAKIEM 








Na początku gotowania, potrzebujemy następujące składniki:


- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 1 mały batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 2 łodygi selera naciowego (pokrojone w plasterki)

- mała papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona w paski)


Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy:


- 3 łyżki organicznej kaszy jaglanej (uprażona wcześniej na suchej patelni)


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy:


- ok. 2 chochelki wcześniej ugotowanego grochu (połówki łuskany) wraz z wodą z jego gotowania (groch gotujemy w trzykrotnie większej ilości wody z 3 organicznymi listkami laurowymi, które wyrzucamy po ugotowaniu grochu; groch gotujemy do miękkości, u nas zajęło to ok. 40 minut; przez pierwsze 10 minut groch gotujemy bez przykrywki, zbierając białe 'szumowiny', a potem gotujemy go pod przykryciem na małym ogniu)

- mrożony, organiczny szpinak w liściach - 4 kostki zamrożonego szpinaku

- 1 ząbek czosnku i plaster imbiru (obrane i starte na drobnej tarce)

- 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki w ziarnach (ziarenka mielimy przed dodaniem)

- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego 

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 


Wszystko gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie, dodajemy ostatni składnik:


- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej EkoWital


Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minutek na małym ogniu pod przykryciem. 


Po wystudzeniu, zupę przechowujemy w lodówce. 
Przed podaniem, porcję grochówki podgrzewamy. 
Ja zupkę jadłem w towarzystwie organicznych łuskanych nasion słonecznika (1 łyżeczka nasion zmielonych przed dodaniem do zupy) oraz natki z selera naciowego. 







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz