Jedną z moich ulubionych zup w okresie zimy, szczególnie takiej jaka teraz panuje, czyli tęgi mróz i śnieg za oknem, jest grochówka :) Gęsta, pożywna, rozgrzewająca ...
Mniam ...
Ślinka mi cieknie na samą myśl o grochowej :)
Grochówkę pałaszowałem w wielu wariantach, np.:
- TU znajdziecie przepis na szybką, dwuskładnikową grochówkę (nie licząc wody i ziół)
-TUTAJ jest przepis na grochówkę z kaszą jaglaną
- TU mamy przepis na grochówkę z grochu zielonego
- a TUTAJ jest przepis na grochówkę z jabłkiem
Przyszedł czas na grochówkę w nowym wydaniu - z batatem i papryką :)
GROCHÓWKA Z BATATEM I PAPRYKĄ
Składniki:
- 1 filiżanka grochu łuskanego połówki (groch moczymy w zimnej wodzie przez 12 godzin, namoczony groch odcedzamy z wody z moczenia)
- gruby plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- kawałeczek białej kapusty (poszatkowana)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- mała czerwona papryka (wypestkowana, pokrojona w paski)
- 2 łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- 2 łyżeczki organicznego tymianku suszonego
- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości grochu - u nas wyszła pełna godzina gotowania.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu; ja zupkę pałaszowałem naprzemiennie w kolejne dni z dodatkiem:
- organicznych łuskanych nasion słonecznika (1 łyżeczka pestek słonecznika zmielonych przed dodaniem do zupy)
- organicznych niełuskanych nasion konopi (1 łyżeczka nasion konopi zmielonych przed dodaniem do zupy) i garstki natki z selera naciowego
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz