Grochówka to jedna z moich ulubionych zup, szczególnie w sezonie zimowym. Wspaniale rozgrzewa i syci ciałko :)
Całkiem niedawno poznałem nową twarz zupy grochowej:
GROCHÓWKA Z JABŁKIEM
Składniki:
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w mniejsze kawałki)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 mały batat (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)
- kawałek kapusty pekińskiej (poszatkowany)
- 1 jabłko (obrane, wypestkowane, pokrojone w mniejsze kawałki)
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- pół łyżeczki organicznego kuminu rzymskiego (wcześniej uprażony na suchej patelni)
- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 1 filiżanka organicznego grochu zielonego połówki (wcześniej namoczony w zimnej wodzie przez noc, odcedzony)
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą [wody nieco ponad powierzchnię warzyw).
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości grochu [u nas było to ok. 2 godziny).
Blendujemy, jeszcze raz zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minutek.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z odrobiną organicznej oliwy z oliwek, lub innym organicznym olejem, np. słonecznikowym oraz garstką posiekanej natki pietruszki.
SMACZNEGO
Inne nasze przepisy na zupę grochową poniżej:
- przepis na grochówkę z zielonego grochu całego znajdziecie TU
- TUTAJ jest przepis na grochówkę z kaszą jaglaną
- a TU znajdziecie przepis na szybką grochówkę dwuskładnikową (nie licząc wody i ziół)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz