niedziela, 25 marca 2018

Owsiankowy obiad - Owsianka z czarną fasolą

Owsiankę kocham. Mógłbym ją jeść codziennie, na śniadanie, obiad i kolację. 
Jem ją bardzo często, dla niektórych pewnie o nietypowej porze - bo w porze obiadu :) 
Owsianka to cudowne danie, ponieważ można ją przygotować na milion sposobów, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie :)

Inspiracji owsiankowych na moim blogu znajdziecie mnóstwo. Oto kolejna wariacja na temat owsianki - owsianki obiadowej w wersji na wytrawnie. 



OBIADOWA OWSIANKA Z CZARNĄ FASOLĄ 


Składniki:

- kilka łyżek ugotowanej wcześniej organicznej fasoli czarnej (fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do moczenia na noc, następnie odcedzamy, zalewamy świeżą, zimną wodą i gotujemy przez 70 minut)

- 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych Jumbo 

- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub innej zieleninki)

- 1 łyżeczka organicznego cząbru suszonego (lub inne ulubione ziólko)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- 1 łyżeczka organicznych nasion chia (lub inne nasionka - nasiona chia nie trzeba mielić, inne ziarna dla lepszej przyswajalności najlepiej jest zmielić w młynku)


Płatki zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody nieco ponad poziom płatków) i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie, płatki dokładnie mieszamy, dodajemy resztę składników, znowu mieszamy i gotowe :)








 SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz