Nowy rok - nowa porcja przepisów na jedzonko z mojego codziennego menu :)
A że mamy środek zimy, kontynuuję rozgrzewanie się miską pysznej zupy w porze obiadowej :)
ZUPA MARCHEWKOWO-POMIDOROWA Z SOJĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 3 organiczne marchewki (obrane ze skórki, marchewki pokrojone kolejno w kostkę, półplasterki i plastry)
- kawałek czerwonej kapusty (poszatkowana)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- 2 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki (nasionka zmielone w młynku przed dodaniem do zupy)
- 2 łyżeczki organicznej przyprawy pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 0.5 l), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 1 filiżanka ugotowanej wcześniej soi organicznej (soję moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 2 godziny)
- po 1 łyżce organicznej komosy ryżowej czerwonej i białej (ziarenka przed dodaniem do zupy prażymy na suchej patelni)
- 3 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej
Wszystko trzeba dokładnie wymieszać i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie, do zupy dolewamy:
- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej EkoWital
Zawartość garnka dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gotowe :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
U mnie w misce, dodatkiem do zupki było awokado (kawałek awokado bez skórki i pestki pokrojony w kosteczkę).
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz