Najlepsze określenie na to pyszne danie to: mniam, mniam :)
Oto przepis na pożywne, zdrowe, rozgrzewające ciałko i sycące brzuszek wegańskie curry z kalafiorem i fasolą adzuki :)
WEGAŃSKIE CURRY Z KALAFIOREM I FASOLĄ ADZUKI
Zanim przystąpimy do gotowania curry, musimy ugotować fasolę adzuki.
Organiczną fasolę adzuki zalewamy zimną wodą i odstawiamy do moczenia na około 12 godzin.
Odcedzamy, zalewamy świeżą, zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki i gotujemy 30 minut.
Odcedzamy. Odrobinę (ok. 100 ml = pół filiżanki) wody z gotowania fasoli zostawiamy do późniejszego wykorzystania.
Składniki potrzebne na początku gotowania curry:
- 1 kolba kukurydzy (ziarna odcinamy nożem od kolby)
- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)
- 1 papryka żółta (wypestkowana, pokrojona na mniejsze kawałki)
- 2 ząbki czosnku (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- kawałek dyni (obranej ze skórki, pokrojonej w kostkę; my wykorzystaliśmy dynię muscat)
- kilka różyczek kalafiora (pokrojone na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego
- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki
- szczypta organicznego cynamonu mielonego
- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej
- ok. 100 ml przestudzonej wody z gotowania fasoli adzuki
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 25 minut, po czym dodajemy:
- 1 i 1/2 filiżanki ugotowanej wcześniej fasoli adzuki
- 2 pomidory (pokrojone w kosteczkę; my wykorzystaliśmy pomidory lima)
- 10 łyżek organicznego mleka kokosowego enerBIO
Wszystko gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Wystudzone curry przechowujemy w lodówce.
Porcję curry przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja curry pałaszowałem naprzemiennie z
- organiczną kaszą jaglaną (2 łyżki kaszy na porcję curry) + organiczna oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka oliwy na porcję curry); przepis na gotowanie kaszy jaglanej znajdziecie TU
- organicznym ryżem brązowym (2 łyżki ryżu na porcję curry) + organiczna oliwa z oliwek extra virgin (1 łyżeczka oliwy na porcję curry); przepis na gotowanie ryżu naturalnego znajdziecie TUTAJ
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz