Te pyszne i zdrowe ciasteczka można pałaszować w formie przekąski, ale można też potraktować je jako pełnowartościowy obiad :)
Ja zajadałem się nimi w porze obiadku :) Nie ma to jak ciasteczkowy obiad :)
CIASTECZKA Z BATATA I FISTASZKÓW
(wegańskie i bezglutenowe, a przede wszystkim pysznościowe)
Składniki:
- 1 batat
- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
- 3 łyżki organicznej mąki kukurydzianej
- 1 filiżanka fistaszków obranych z łupinek i brązowych błonek (zmielić w młynku lub rozdrabniaczu)
Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut pod przykryciem.
Ugotowanego batata odcedzamy, blendujemy i dodajemy resztę składników, czyli olej, mąkę oraz zmielone fistaszki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Porcje ciasta nabieramy łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i rękoma formujemy ciasteczka, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna-dolna grzałka + termoobieg).
Pieczemy 15 minut.
SMACZNEGO
Poniżej inne nasze przepisy na ciasteczka z batata:
- TU znajdziecie przepis na ciasteczka z batata i sezamu
- TUTAJ jest przepis na ciasteczka z batata, marchewki i jabłka
- TU znajdziecie przepis na ciasteczka z batata i cynamonu
- TU jest przepis na ciasteczka z batata, banana, jabłka i orzechów nerkowca
- TUTAJ znajdziecie przepis na ciasteczka z batata z kokosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz