niedziela, 19 listopada 2017

Ciasteczka z batata i fistaszków

Te pyszne i zdrowe ciasteczka można pałaszować w formie przekąski, ale można też potraktować je jako pełnowartościowy obiad :) 
Ja zajadałem się nimi w porze obiadku :) Nie ma to jak ciasteczkowy obiad :) 


CIASTECZKA Z BATATA I FISTASZKÓW 

(wegańskie i bezglutenowe, a przede wszystkim pysznościowe) 


Składniki:


- 1 batat 

- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego 

- 3 łyżki organicznej mąki kukurydzianej

- 1 filiżanka fistaszków obranych z łupinek i brązowych błonek (zmielić w młynku lub rozdrabniaczu) 


Batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości przez ok. 10 minut pod przykryciem. 
Ugotowanego batata odcedzamy, blendujemy i dodajemy resztę składników, czyli olej, mąkę oraz zmielone fistaszki. Wszystko dokładnie mieszamy. 




Porcje ciasta nabieramy łyżeczką maczaną w zimnej wodzie i rękoma formujemy ciasteczka, które rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 






Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (170 stopni + górna-dolna grzałka + termoobieg). 
Pieczemy 15 minut. 











SMACZNEGO 



Poniżej inne nasze przepisy na ciasteczka z batata:

TU znajdziecie przepis na ciasteczka z batata i sezamu 

TUTAJ jest przepis na ciasteczka z batata, marchewki i jabłka 

TU znajdziecie przepis na ciasteczka z batata i cynamonu 

TU jest przepis na ciasteczka z batata, banana, jabłka i orzechów nerkowca 

TUTAJ  znajdziecie przepis na ciasteczka z batata z kokosem 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz