niedziela, 26 lutego 2017

Zupa pomidorowa z sokiem z pomarańczy

Całkiem niedawno zajadałem się zupą pomidorową z bobem (przepis znajdziecie TU). A że zupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup, podzielę się z wami kolejnym przepisem na pyszną i trochę nietypową pomidorówkę, tym razem z sokiem z pomarańczy. Jak zawsze przy pomidorowej, miskę po obiedzie wylizywałem do czysta :)


Do przygotowania zupy na początku potrzebujemy:


- pół organicznej marchewki (obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę)

- pół korzenia organicznej pietruszki (obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę)

- kawałek organicznego selera korzeniowego (obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę)

- plasterek imbiru (obieramy ze skórki i drobno siekamy)

- ząbek czosnku (obieramy ze skórki i drobno siekamy)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 

- 1 łyżeczkę organicznego rozmarynu suszonego 

- pół łyżeczki organicznej czarnuszki całej

- pół łyżeczki organicznego lubczyku suszonego 

- 1 organiczny listek laurowy 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 100 ml wody - tyle, aby woda przykryła warzywa), gotujemy 10 minut pod przykryciem, po czym dodajemy:


- 8 łyżek ugotowanej wcześniej organicznej ciecierzycy (cieciorkę moczymy przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, dodajemy 1 łyżeczkę organicznego kminku całego, gotujemy przez 60 minut, odcedzamy)

- pół butelki (ok. 300 ml) organicznej passaty pomidorowej EkoWital

- sok wyciśnięty z połówki organicznej pomarańczy 


Wszystko gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu jeszcze przez 5 minut. Na końcu, wyławiamy z zupy listek laurowy. 








Do zupy będziemy potrzebować jeszcze kaszy jaglanej, którą możemy w większej ilości przygotować na kilka dni. 

Pół szklanki organicznej kaszy jaglanej prażymy na suchej patelni. 


Uprażoną kaszę przesypujemy do garnka. 


Zalewamy gorącą przegotowaną wodą (wody ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy). 


Gotujemy pod przykryciem, bez mieszania, na bardzo małym ogniu przez ok. 10 min (aż kasza wchłonie wodę). Po czym, wyłączamy płytę, dodajemy 1 łyżeczkę organicznego oleju kokosowego. 


Dokładnie mieszamy, zakrywamy przykrywką i odstawiamy kaszę na 20 minut na wyłączonej, ale jeszcze ciepłej płycie indukcyjnej. Po tym czasie należy przemieszać kaszę. 


Kiedy kasza wystygnie, przekładamy ją do zamykanego słoika i przechowujemy w lodówce. 




Codziennie podgrzewamy porcję zupki i podajemy ją z porcją (w moim przypadku - 2 łyżki) wcześniej ugotowanej kaszy oraz 1 łyżeczką organicznego oleju kokosowego. 












SMACZNEGO 


Inne nasze pomysły na zupy pomidorowe znajdziecie we wcześniejszym poście TUTAJ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz