Ciasteczka robione przez Rodziców najczęściej pałaszuję w ramach przekąski/nagrody na spacerze, lub w domu podczas zabawy, albo wtedy gdy zostaję w domku sam.
Ale od czasu do czasu Rodzice robią mi ciasteczkową niespodziankę, czyli ciasteczkowy obiad :) W porze obiadu w mojej misce zamiast tradycyjnego obiadku, pojawiają się ciastka :)
Podczas jednego z ostatnich weekendów zajadałem się właśnie takim ciastkowym obiadem :)
WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO-OWSIANE Z BANANEM I
NASIONAMI CHIA
Składniki (z podanych ilości otrzymaliśmy 9 ciastek, w moim przypadku była to porcja na 2 obiadki):
- 1 dojrzały banan organiczny
- 1 łyżka organicznych nasion chia
- 2 łyżki organicznej mąki kokosowej
- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych Jumbo (mielimy w młynku)
- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego
Banana obranego ze skórki wraz z olejem kokosowym starannie rozgniatamy widelcem.
Do otrzymanej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta w dłonie, formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (170 stopni + termoobieg + górna-dolna grzałka).
Pieczemy ok. 20 min. (do czasu, kiedy ciasteczka się zarumienią).
Mój obiadek, czyli miska z porcją pysznościowych ciasteczek :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz