niedziela, 26 lutego 2017

CIASTECZKOWY OBIAD - wegańskie ciasteczka kokosowo-owsiane z bananem i nasionami chia

Ciasteczka robione przez Rodziców najczęściej pałaszuję w ramach przekąski/nagrody na spacerze, lub w domu podczas zabawy, albo wtedy gdy zostaję w domku sam. 
Ale od czasu do czasu Rodzice robią mi ciasteczkową niespodziankę, czyli ciasteczkowy obiad :) W porze obiadu w mojej misce zamiast tradycyjnego obiadku, pojawiają się ciastka :)

Podczas jednego z ostatnich weekendów zajadałem się właśnie takim ciastkowym obiadem :)


WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO-OWSIANE Z BANANEM I 
NASIONAMI CHIA 


Składniki (z podanych ilości otrzymaliśmy 9 ciastek, w moim przypadku była to porcja na 2 obiadki):


- 1 dojrzały banan organiczny

- 1 łyżka organicznych nasion chia

- 2 łyżki organicznej mąki kokosowej 

- 2 łyżki bezglutenowych płatków owsianych Jumbo (mielimy w młynku)

- 1 łyżeczka organicznego oleju kokosowego 



Banana obranego ze skórki wraz z olejem kokosowym starannie rozgniatamy widelcem. 
Do otrzymanej masy dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. 





Małą łyżeczką nabieramy porcje ciasta w dłonie, formujemy kuleczki, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 







Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika  (170 stopni + termoobieg + górna-dolna grzałka). 
Pieczemy ok. 20 min. (do czasu, kiedy ciasteczka się zarumienią). 









Mój obiadek, czyli miska z porcją pysznościowych ciasteczek :)









SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz