niedziela, 7 lutego 2016

Nietypowa pomidorowa, czyli zupa pomidorowa z groszkiem zielonym i topinamburem

Uwielbiam zupę pomidorową :) mógłbym ją jeść codziennie.
Rodzice bardzo często przygotowują mi pomidorówkę na obiad :)

Robiliśmy już na przykład:

- pomidorową ze świeżych pomidorów (przepis znajdziecie TUTAJ)
- pomidorową z miksem soczewic i kasz (przepis znajdziecie TU)
- pomidorową na soku pomidorowym z fasolką szparagową i zarodkami pszennymi (przepis znajdziecie TUTAJ)

Przyszedł czas na kolejną wariację na temat pomidorówki :)

Zupa pomidorowa z groszkiem i topinamburem 

Do jej przygotowania potrzebujemy:

- 1 marchew (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - duże oczka)
- 1 korzeń pietruszki (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - duże oczka)
- kawałek selera korzeniowego (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - duże oczka)
- 1 ząbek czosnku (rozgniatamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy)
- 1 duża bulwa bio topinambura (obieramy ze skórki i trzemy na tarce - duże oczka)
- 1 szklanka groszku zielonego mrożonego
- 3/4 butelki bio passaty pomidorowej EkoWital
- 1 łyżeczka bio kurkumy mielonej
- 1 łyżeczka bio bazylii suszonej
- szczypta bio tymianku suszonego

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy jeszcze:

- 1 łyżeczkę bio amarantusa

Całość gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.





Mogem polizać na spróbowanie? 
Ładnie proszem ...
Tylko lizek malutki ...


 Zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z 1 łyżeczką bio oliwy z oliwek extra virgin.






 SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz