sobota, 13 lutego 2016

CECINA NA SŁODKO

Placek o nazwie CECINA jadłem jakiś czas temu w wersji na wytrawnie, o czym pisałem TUTAJ.

W Tłusty Czwartek w tym roku, Rodzice przygotowali dla mnie cecinę w wersji na słodko :) Tata zajadał się domowymi pączkami, a ja słodką ceciną :)

Do przygotowania ceciny w wersji na słodko, potrzebujemy:

- 1 szklankę bio mleka kokosowego enerBio
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- garść organicznych orzechów włoskich (mielimy w młynku)
- garść organicznych suszonych fig (kroimy w kosteczkę)
- 1 łyżeczka bio oleju kokosowego tłoczonego na zimno extra virgin

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie, przelewamy ciasto do porcelanowej formy do pieczenia.




Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni + górna i dolna grzałka + termoobieg).
Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut.



Po wystudzeniu, cecinę przechowujemy w lodówce.
Na około pół godziny przed podaniem, wyjmujemy porcję ceciny z lodówki, aby ogrzała się w temp. pokojowej.





 SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz