sobota, 6 września 2014

Soczewicowy duet w towarzystwie imbiru i bazylii

Pyszny rozgrzewający obiad czyli DUET SOCZEWIC w POMIDORACH z dodatkiem IMBIRU i BAZYLII :)

Zagotowujemy 3 szklanki wody w garnku i do gotującej się wody dodajemy:

- pół szklanki soczewicy czerwonej
- pół szklanki soczewicy zielonej
- 2 łyżki amarantusa bio
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru bez skórki starty na tarce

Wszystko gotujemy 10 min. na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po 10 min. dodajemy:

- 1 kartonik pomidorów TOMATERA PRIMO GUSTO bez soli

i gotujemy dalej na małym ogniu przez 10 minut.

Po zdjęciu z ognia, dodajemy:

- 2 garście świeżych listków bazylii drobno porwanych rękoma

to świeżo ugotowany garnek soczewicowego duetu :)




Po wystudzeniu, jedzonko przechowujemy w lodówce. Porcję przed podaniem podgrzewamy i podajemy w kolejne dni z:

- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka)



- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka) i spiruliną (1 łyżeczka)



- olejem rzepakowym tłoczonym na zimno (1 łyżka) i siemieniem lnianym (1 łyżka zmielona w młynku)





smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz