niedziela, 17 lutego 2013

DORSZOWE WARIACJE CD.

Rybka to świetne i delikatne mięsko, które łatwo i szybko się przyrządza. Dodatkowo synek lubi rybki więc pieczemy kilka pieczeni na jednym ogniu ;)

Polecę wam dziś dwa przepisy na dorsza sote:

DORSZ W TYMIANKU:

- słusznej wielkości porcja dorsza 
- tymianek
- kuskus 
- groszek zielony mrożony

Rybę robimy w foli aluminiowej na suchej patelni (można i w piekarniku) - po prostu posypujemy porcję ryby tymiankiem dodajemy troszeczkę oleju, zawijamy w folię i opiekamy na suchej patelni po 5 minut z każdej strony i gotowe.
Kuskus robimy zgodnie z przepisem, groszek gotujemy (5 minut) i odcedzamy.
Potem wszystko ląduje w miseczce i gotowe :) można wcinać :)




DORSZ W KOPERKU Z JABŁKIEM:

teraz czas na wariacje jabłuszkowo rybną :)

- dorsz
- koperek
- jabłko
- kasz gryczana palona
- cieciorka 

Dorsza przygotowujemy tak jak przepis powyżej (tymianek zastępujemy koperkiem).
Cieciorkę moczymy wcześniej przez noc w zimnej wodzie, odcedzamy, zalewamy zimną świeżą wodą, gotujemy cieciorkę przez 20 minut i odcedzamy.
Kaszę gotujemy 15 minut i odcedzamy.  j
Jabłuszko kroimy w drobną kostkę.
Wszystko mieszamy w miseczce i podajemy.

efekt:



  

smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz