piątek, 9 listopada 2018

Leczo z soją i kaszą gryczaną

Na drodze moich przygód konsumpcyjnych poznałem już 😋

- leczo z fasolką szparagową: przepis znajdziecie TU

- leczo z czerwoną fasoląTUTAJ jest przepis,

- leczo na wypasie: przepis jest TUTAJ


Przyszedł czas na kolejną pyszną wariację na temat lecza 😊


LECZO Z SOJĄ I KASZĄ GRYCZANĄ 








Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 marchew (obrana ze skórki, starta na tarce - grube oczka)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- mała cukinia (pokrojona w kostkę)

- kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem; poza sezonem, my wykorzystujemy kukurydzę, którą zamroziliśmy w sezonie - o tym pisaliśmy TU)

- papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona w paski)

- 1 łyżeczka organicznej kurkumy mielonej

- szczypta organicznego cynamonu mielonego

- 3 łyżeczki organicznego majeranku suszonego

- 3 łyżeczki organicznej bazylii suszonej 


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 1 filiżanki wody), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- 1 filiżankę wcześniej ugotowanej soi organicznej (soję moczymy najpierw w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, gotujemy 1 godzinę i 30 min, odcedzamy)


Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. 
Następnie, dodajemy:


- 1 filiżankę organicznej passaty EkoWital


Mieszamy i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając zawartość garnka.


Wystudzone leczo przechowujemy w lodówce.
Porcję lecza przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Leczo zajadałem w towarzystwie organicznej oliwy, oraz kaszy gryczanej prażonej
(kaszę możemy przygotować na kilka dni w większej ilości i trzymać w lodówce w zamykanym pojemniku/słoiku; 
gotując kaszę pamiętajmy o proporcji: 1 miarka kaszy na 2 miarki wody; 
przed gotowaniem, kaszę przelewamy wrzącą wodą, odcedzamy, zalewamy odpowiednią ilością świeżej wrzącej wody i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, potem zostawiamy kaszę pod przykryciem na około 10 minut, aby kasza doszła i dopiero wtedy mieszamy ją widelcem).








Porcja ugotowanej kaszy z dodatkiem organicznej oliwy czeka na podgrzewające się leczo 😋


A to obiadek w całości 😋





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz