piątek, 5 października 2018

Zupa śmieciucha z soczewicą zieloną i kaszą jaglaną

Zupa śmieciucha -  wbrew nazwie, zupa pełna skarbów znalezionych w kuchni :)
Tym razem oprócz warzyw i ziół znalezionych w zakamarkach naszej kuchni, w zupie główne role przypadły soczewicy zielonej i kaszy jaglanej. 

Tak na marginesie, poniżej nasze dwa inne przepisy na zupę śmieciuchę:

TUTAJ znajdziecie przepis na zupę śmieciuchę z miksem kasz i soczewicą czerwoną
- a TU jest przepis na zupę śmieciuchę z fasolą białą 

Wracamy do naszej najnowszej wersji zupy śmieciuchy:


ZUPA ŚMIECIUCHA Z SOCZEWICĄ ZIELONĄ I KASZĄ JAGLANĄ 







Składniki potrzebne na początku gotowania:


- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w plastry)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w plastry)

- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona w paski)

- pół papryki zielonej (wypestkowana, pokrojona w paski)

- 1 cukinia (pokrojona w kostkę)

- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem od kolby)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad powierzchnię warzyw), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej 

- 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki (zmielona przed dodaniem do zupy)

- 4 łyżki organicznej kaszy jaglanej (przed dodaniem uprażona na suchej patelni)

- 10 łyżek organicznej soczewicy zielonej (moczona przez 8 godzin w zimnej wodzie, odcedzona)


Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Następnie dodajemy:


- pół filiżanki organicznej passaty pomidorowej EkoWital 


Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe. 



Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. 
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem różnych nasion/orzechów; każdego dnia inny rodzaj ziaren/orzechów: 


- z organicznym sezamem czarnym niełuskanym (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)



- z organicznymi łuskanymi nasionami dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)




- z organicznymi orzechami laskowymi (garść orzechów zmielona przed dodaniem do zupy) plus natka pietruszki




- z fistaszkami (garść obranych ze skorupek fistaszków zmielonych przed dodaniem do zupy) plus natka pietruszki 





SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz