Zupa śmieciucha - wbrew nazwie, zupa pełna skarbów znalezionych w kuchni :)
Tym razem oprócz warzyw i ziół znalezionych w zakamarkach naszej kuchni, w zupie główne role przypadły soczewicy zielonej i kaszy jaglanej.
Tak na marginesie, poniżej nasze dwa inne przepisy na zupę śmieciuchę:
- TUTAJ znajdziecie przepis na zupę śmieciuchę z miksem kasz i soczewicą czerwoną
- a TU jest przepis na zupę śmieciuchę z fasolą białą
Wracamy do naszej najnowszej wersji zupy śmieciuchy:
ZUPA ŚMIECIUCHA Z SOCZEWICĄ ZIELONĄ I KASZĄ JAGLANĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w plastry)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w plastry)
- pół papryki żółtej (wypestkowana, pokrojona w paski)
- pół papryki zielonej (wypestkowana, pokrojona w paski)
- 1 cukinia (pokrojona w kostkę)
- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem od kolby)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody nieco ponad powierzchnię warzyw), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:
- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej
- 1 łyżeczkę organicznej czarnuszki (zmielona przed dodaniem do zupy)
- 4 łyżki organicznej kaszy jaglanej (przed dodaniem uprażona na suchej patelni)
- 10 łyżek organicznej soczewicy zielonej (moczona przez 8 godzin w zimnej wodzie, odcedzona)
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut. Następnie dodajemy:
- pół filiżanki organicznej passaty pomidorowej EkoWital
Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy jeszcze przez 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Gotowe.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem różnych nasion/orzechów; każdego dnia inny rodzaj ziaren/orzechów:
- z organicznym sezamem czarnym niełuskanym (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)
- z organicznymi łuskanymi nasionami dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)
- z organicznymi orzechami laskowymi (garść orzechów zmielona przed dodaniem do zupy) plus natka pietruszki
- z fistaszkami (garść obranych ze skorupek fistaszków zmielonych przed dodaniem do zupy) plus natka pietruszki
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz