Pyszna burakowa zupa z dodatkiem soczewicy i jesiennych warzyw, m.in. papryki, kukurydzy, batata, pomidora i kapusty.
ZUPA BURACZANA Z SOCZEWICĄ I WARZYWAMI
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 1 burak (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)
- 1 marchewka (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- pół papryki zielonej (wypestkowana, pokrojona w mniejsze kawałki)
- 1 kolba kukurydzy (ziarna odkrojone nożem od kolby)
- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- kawałek dowolnej kapusty (drobno posiekana)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa). Zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- 4 łyżki organicznej soczewicy czerwonej
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut (do miękkości batata), po czym dodajemy następne składniki:
- 1 pomidor (pokrojony w kostkę)
- 4 łyżeczki organicznego majeranku suszonego
- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego
Pod przykryciem i na małym ogniu, gotujemy zupę jeszcze przez 10 minut i gotowe.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem świeżej natki pietruszki i różnych ziaren - każdego dnia inny rodzaj nasion:
- zupa z natką pietruszki i organicznymi niełuskanymi ziarnami konopi (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)
- zupa z natką pietruszki i organicznymi łuskanymi nasionami dyni (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)
- zupa z natką pietruszki i organicznymi nasionami chia (1 łyżeczka nasion)
- zupa z natką pietruszki i organicznymi niełuskanymi nasionami sezamu czarnego (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do zupy)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz