Prosta, ale bardzo smaczna i pożywna zupa zupa krem z białych warzyw, w tym kalafiora z dodatkiem fasolki szparagowej.
Zarówno sezon kalafiorowy jak i sezon na fasolkę szparagową jeszcze trwają, więc zanim się skończą, trzeba porządnie nasycić brzucha tymi świeżymi, pysznymi, warzywami z polskich upraw :)
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW I GRYCZANEJ KASZY NIEPALONEJ Z DODATKIEM ŻÓŁTEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- kawałeczek imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)
- 3 duże różyczki kalafiora (pokrojone na mniejsze kawałki)
- pół niewielkiego selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
- 2 łyżeczki organicznego cząbru suszonego
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- 2 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej
Wszystko gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Następnie, zupę blendujemy, a potem jeszcze raz zagotowujemy i przez 2 minutki gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu.
Ja zupkę pałaszowałem z dodatkiem świeżo ugotowanej żółtej fasolki szparagowej (garść fasolki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na gotującą się wodę z plasterkiem imbiru, gotujemy przez 5 minut pod przykryciem, odcedzamy), oraz organicznym olejem rzepakowym (1 łyżeczka na porcję zupki).
SMACZNEGO
Poniżej, dwa inne nasze przepisy na zupę krem z białych warzyw:
- TUTAJ znajdziecie przepis na krem z białych warzyw z dodatkiem bobu
- a TU jest przepis na krem z białych warzyw i soi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz