niedziela, 16 września 2018

Zupa - krem batatowo-fistaszkowy z pomarańczowo-pomidorową nutką

Kolejny przepis na pysznościowy obiad inspirowany naszą miłością do maafe :)
Więcej na temat tej niezwykłej miłości przeczytacie TU :)


ZUPA:
KREM BATATOWO-FISTASZKOWY Z POMARAŃCZOWO-POMIDOROWĄ NUTKĄ


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 2 bataty (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)

- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 700 ml wody), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:


- 2 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażona na suchej patelni)


Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy kolejne składniki:


- pół filiżanki obranych fistaszków (mielimy fistaszki przed dodaniem do zupy)

- dużą szczyptę organicznego cynamonu mielonego

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej 


Dokładnie mieszamy i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.  Po tym czasie, dodajemy ostatnie składniki:


- 1 pomidor malinowy (pokrojony w kosteczkę drobną)

- pół filiżanki soku pomarańczowego NFC 


Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. 
Ugotowaną zupkę blendujemy i gotowe :)







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. 
Zupę pałaszowałem z dodatkiem organicznego oleju kokosowego. 







SMACZNEGO 



Poniżej inne nasze przepisy na zupę krem z batata:

TU znajdziecie przepis na krem z batata i kukurydzy z dodatkiem pieczonej papryki 

TUTAJ znajdziecie nasz przepis na krem "hamrykański" ;)

TU jest przepis na krem z batata z indyjską nutką 

TUTAJ znajdziecie przepis na krem z batata i buraka 

- a TU jest przepis na krem z batata i cukinii 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz