Kolejny przepis na pysznościowy obiad inspirowany naszą miłością do maafe :)
Więcej na temat tej niezwykłej miłości przeczytacie TU :)
ZUPA:
KREM BATATOWO-FISTASZKOWY Z POMARAŃCZOWO-POMIDOROWĄ NUTKĄ
Składniki potrzebne na początku gotowania:
- 2 plastry imbiru (obrane ze skórki, drobno posiekane)
- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)
- 2 bataty (obrane ze skórki, pokrojone w kostkę)
- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)
- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 700 ml wody), zagotowujemy i dodajemy kolejny składnik:
- 2 łyżki organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażona na suchej patelni)
Gotujemy wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, po czym dodajemy kolejne składniki:
- pół filiżanki obranych fistaszków (mielimy fistaszki przed dodaniem do zupy)
- dużą szczyptę organicznego cynamonu mielonego
- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej
Dokładnie mieszamy i gotujemy dalej na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie, dodajemy ostatnie składniki:
- 1 pomidor malinowy (pokrojony w kosteczkę drobną)
- pół filiżanki soku pomarańczowego NFC
Zupę gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Ugotowaną zupkę blendujemy i gotowe :)
Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu.
Zupę pałaszowałem z dodatkiem organicznego oleju kokosowego.
SMACZNEGO
Poniżej inne nasze przepisy na zupę krem z batata:
- TU znajdziecie przepis na krem z batata i kukurydzy z dodatkiem pieczonej papryki
- TUTAJ znajdziecie nasz przepis na krem "hamrykański" ;)
- TU jest przepis na krem z batata z indyjską nutką
- TUTAJ znajdziecie przepis na krem z batata i buraka
- a TU jest przepis na krem z batata i cukinii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz