piątek, 13 października 2017

Zupa krem z kukurydzy i batata z pieczoną papryką

Coraz zimniej za oknem, w związku z czym mój brzusio coraz częściej domaga się ciepłej, rozgrzewającej zupki na obiad :)

Całkiem niedawno, zajadałem się pyszną, gęstą, pożywną i rozgrzewającą zupą - kremem z kukurydzy i batatów z dodatkiem pieczonej papryki. Pychotka :)


Zupa krem z kukurydzy i batata z pieczoną papryką 

Zupowy obiad składający się z dwóch głównych elementów:

1. pieczonej papryki, oraz 

2. oczywiście zupy kremu


1. Pieczone słupki papryki 

Potrzebujemy dwie/trzy sztuki papryki czerwonej - wymyte, osuszone, wypestkowane, pokrojone w słupki grubości palca. 
Tak przygotowane kawałki papryki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 





Wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika (130 stopni + górna-dolna grzałka + termoobieg). Pieczemy 30 minut. 






2. Zupa krem z kukurydzy i batata 

Składniki:


- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w mniejsze kawałki)

- 1 korzeń pietruszki (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)

- ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w mniejsze kawałki)

- ziarna kukurydzy z 1 kolby (ziarna odkrojone nożem z kolby kukurydzy)

- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej 

- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego 


Wszystkie składniki przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody do powierzchni pokrojonych warzyw), gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw (u nas zajęło to ok. 20 minut). 
Zupę blendujemy, po czym dodajemy do niej upieczoną paprykę, mieszamy i obiad mamy gotowy. 







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 
Zupę podajemy z organicznym olejem, lub oliwą (1 łyżeczka), oraz zmielonymi organicznymi orzechami, lub nasionami (1 łyżka). 



Porcja zupki z olejem rzepakowym i siemieniem lnianym 





Porcja zupy z olejem rzepakowym i pestkami dyni 





Porcja zupy z olejem kokosowym i nasionami chia (nasion chia nie trzeba mielić)




 SMACZNEGO 



TUTAJ znajdziecie nasz przepis na inną wersję zupy krem z kukurydzy i batata  - zupę hamarykańską (Murica's Soup)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz