niedziela, 5 czerwca 2016

Pomysł na obiad na kilka dni, czyli KASZA JAGLANA Z GROCHEM

Czasem Rodzice przygotowują dla mnie w niedzielę lub poniedziałek obiad na kilka dni, który w kolejne dni trzeba tylko podgrzać lub wyjąć wcześniej z lodówki aby ogrzał się w temperaturze pokojowej.

Jednym z przykładów tego rodzaju obiadków jest kasza jaglana z grochem

Do przygotowania tego obiadku, potrzebne są następujące składniki:

- groch cały (moczymy w zimnej wodzie przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z 1 łyżką organicznego kminku całego przez ok. 40 minut, odcedzamy, a kiedy groch przestygnie, porcjujemy go i przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażalnika) 

- organiczna kasza jaglana (gotujemy i przechowujemy wg. przepisu podanego TU, z tym, że zamiast oleju kokosowego dodajemy organiczną oliwę z oliwek)

- świeży pomidor organiczny 

- garść świeżej posiekanej natki pietruszki

- 1 łyżeczka organicznej oliwy z oliwek extra virgin 



W kolejne dni, Rodzice 

- najpierw wyjmują z lodówki porcję wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej, która przez chwilę ogrzewa się w temp. pokojowej 





- następnie wyjmują porcję zamrożonego grochu, który wrzucają na gotującą się wodę z plasterkiem imbiru, gotują groch przez 10 min., po czym go odcedzają [plasterek imbiru wyrzucają) i dodają do porcji kaszy jaglanej






- następnie w miseczce ląduje pomidor pokrojony w mniejsze kawałki






- kolejne składniki to natka pietruszki  i oliwa







Zawartość miseczki trzeba wymieszać i można jeść :)


SMACZNEGO 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz