Przed przystąpieniem do przygotowywania dania, musimy namoczyć i ugotować czerwoną fasolę "red kidney".
Fasolę zalewamy zimną wodą, moczymy przez noc, odcedzamy, zalewamy świeżą zimną wodą, dodajemy 1 łyżkę organicznego kminku, gotujemy do miękkości przez ok. 1 godzinę, po czym odcedzamy.
Do przygotowania wegańskiego chilli con carne, potrzebujemy:
- uprzednio ugotowaną czerwoną fasolę (2 filiżanki)
- ząbek czosnku (obrany i posiekany)
- 2 pomidory (poszatkowane)
- 4 łyżki wody
- pól papryki czerwonej i pół papryki żółtej (wypestkowana i pokrojona w mniejsze kawałki)
- łyżeczkę organicznego kminku całego
- łyżeczkę organicznego oregano suszonego
- pół łyżeczki organicznej kurkumy mielonej
- szczyptę organicznego cynamonu mielonego
Do garnuszka wrzucamy wodę, czosnek, oregano, kminek oraz pomidory i paprykę, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie, dodajemy kurkumę oraz cynamon i fasolę i gotujemy dalej pod przykryciem przez 15 minut.
"Chilli con carne" przechowujemy w lodówce.
Przed podaniem, porcję "chilli con carne" podgrzewamy na małym ogniu i podajemy z porcją wcześniej ugotowanego ryżu naturalnego (woreczek ryżu naturalnego brązowego gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy ryż, przesypujemy do zamykanego pojemnika, przechowujemy w lodówce - tym sposobem mamy ugotowany ryż pod ręką w lodówce na kilka dni) i 1 łyżeczką organicznej oliwy z oliwek.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz