sobota, 22 sierpnia 2015

Cecina z pastą awokadowo-pietruszkową

Cecina to rodzaj toskańskiego placka przygotowywanego z bezglutenowej mąki z ciecierzycy.

W zeszły weekend, Rodzice postanowili spróbować upiec cecinę. Placek wyszedł im przepyszny :) Pożerałem go z pastą z awokado i natki pietruszki z trzęsącymi się uszami ;]

Ale po kolei ...

Najpierw CECINA.

Do jej przygotowania, potrzebujemy (z podanych ilości składników, Rodzice przygotowali placek dla mnie i dla Taty na dwa dni):

- 1,5 l wody niegazowanej mineralnej
- 1 łyżka kuminu bio w ziarnach
- 600 g mąki z cieciorki
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin bio

Wszystkie ww. składniki miksujemy i odstawiamy pod przykryciem na około 2 godziny w temp. pokojowej.
Ciasto przelewamy (ciasto jest bardzo rzadkie - ma konsystencję zupy) do blachy wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną oliwą z oliwek.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (230 stopni + termoobieg + górna i dolna grzałka).
Pieczemy 30 minut.

to nasza CECINA :)



A teraz, PASTA AWOKADOWO-PIETRUSZKOWA.

Potrzebujemy:

- 1 awokado Hass (przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ wybieramy łyżeczką)
- garść natki pietruszki
- kilka kropel soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Miąższ awokado blendujemy z natką pietruszki, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotowe.


Porcję ceciny smarujemy pastą. Tak przygotowaną "kanapkę" kroimy w kosteczkę i gotowe :) Czworonożny głodomór może brać się za jedzenie :)

to moja porcja Ceciny :)









SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz