sobota, 28 marca 2015

Owsiankowy tydzień cz. 1 OWSIANKA Z FASOLKĄ MAMUT

W zeszłym tygodniu Tata kupił dla mnie garść fasolki Mamut, którą uwielbiam. W tym sezonie dostałem ją po raz pierwszy bo w zimie ciężko dostać świeżą fasolkę.
Oczywiście większość schrupałem na surowo, a z tego co zostało, Mama przygotowała dla mnie pyszny obiad w formie owsianki :)

Potrzebujemy:

- 2 łyżki płatków owsianych górskich (zalewamy gorącą przegotowana wodą [wody nieco powyżej poziomu płatków] i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, po czym dokładnie mieszamy i w ten sposób otrzymujemy owsiankę)
- kilka sztuk fasolki Mamut (myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 8 minut, po czym odcedzamy)
- 1 łyżeczka drożdży piwnych w płatkach

Do owsianki dodajemy ugotowaną fasolkę i drożdże, mieszamy i gotowe :)









SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz