niedziela, 15 marca 2015

Batatowy tydzień cz. 1 Batat w sosie jogurtowo-drożdżowym

W zeszłym tygodniu w mojej miseczce w porze obiadów królował batat :) którego uwielbiam. 

Podstawą tygodnia batatowego jest zakup dużego słodkiego ziemniaka, czyli batata ;] 

Biorąc pod uwagę moją masę (ważę 6,5 kilograma)  - jeden duży ziemniak = 4 obiady. 
Każdego dnia, kawałek ugotowanego batata pochłaniałem z różnymi dodatkami. 

Przepis na ugotowanie batata jest prosty:
kawałek batata obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnuszka, zalewamy zimną wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości, ok. 10 minut, po czym odcedzamy. 


BATAT W SOSIE JOGURTOWO - DROŻDŻOWYM

Potrzebujemy:

- kawałek świeżo ugotowanego batata pokrojonego w kostkę (przepis na ugotowanie ziemniaka wyżej)
- kilka łyżek naturalnego jogurtu sojowego SOJADE (o którym pisaliśmy tutaj)
- 1 łyżeczka drożdży piwnych w płatkach 

Do ugotowanego ziemniaka przygotowujemy sos, czyli mieszamy jogurt z drożdżami. Tak przygotowany sos łączymy z ugotowanym batatem w miseczce i gotowe :) 






SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz