niedziela, 2 kwietnia 2017

Makaron z wegańskim twarożkiem słonecznikowym

Makaron mógłbym jeść codziennie: na śniadanie, obiad, kolację i w formie przekąski :) 
Tak jak Tata, jestem makaronożercą :) 
Jednym słowem kocham makaron i jestem gotów dla niego zrobić wszystko  ;) 

Całkiem niedawno, w weekend, razem z Tatą zajadaliśmy się makaronem z twarogiem, nietypowym twarogiem bo wegańskim z nasion słonecznika. Pychotka :) Na samo wspomnienie o nim, ślinka mi cieknie. 


WEGAŃSKI TWAROŻEK SŁONECZNIKOWY 


Składniki (z podanych ilości otrzymamy porcję twarogu na kilka dni):


- pół szklanki łuskanych organicznych nasion słonecznika 

- sok wyciśnięty z połówki organicznej cytryny 

- świeża posiekana natka pietruszki lub inne ulubione świeże zioło - ilość według uznania 

- zimna przegotowana woda 


Nasiona słonecznika zalewamy w zamykanym słoiku zimną przegotowaną wodą (wody potrzebujemy co najmniej dwa razy więcej niż nasion) i odstawiamy do namoczenia do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 
Namoczone nasiona odcedzamy i blendujemy z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. 




Do zblendowanej masy dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dokładnie mieszamy i twaróg  mamy gotowy :) 





Twarożek przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. 


Porcję twarogu podajemy z ulubionym, świeżo ugotowanym makaronem, w moim przypadku był to bezglutenowy makaron kukurydziany, wymieszanym z 1 łyżeczką organicznego oleju słonecznikowego. 















 SMACZNEGO 



TUTAJ znajdziecie nasz przepis na wegański twarożek na słodko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz