W zeszłym tygodniu, Rodzice znowu rozpieścili mój brzusio serwując mi na obiadek kluseczki z mąki z ciecierzycy :) Pychota! Niebo w pyszczku!
Do przygotowania kluseczek z mąki cieciorkowej potrzeba (ilości podanych składników = 1 porcja obiadowa):
- 6 łyżek z górką organicznej mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka organicznego siemienia lnianego
- pół łyżeczki organicznego kminku całego
- 5 łyżek wody niegazowanej mineralnej lub źródlanej
Siemię mielimy w młynku razem z kminkiem. Zmielone siemię i kminek łączymy z mąką, mieszamy, dodajemy wodę i ponownie dokładnie mieszamy.
Po tym czasie, łyżeczką maczaną w gotującej się wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na gotującą się wodę.
Kluseczki gotujemy ok. 6-8 minut (od ich wypłynięcia na powierzchnię wody) w zależności od wielkości kluseczek, po czym je odcedzamy.
Kluseczki można podawać z różnymi dodatkami nie martwiąc się o białko w obiedzie, ponieważ mąka z ciecierzycy jest bogata w białko.
Ja kluseczki naprzemiennie jadłem w towarzystwie:
1. pomidorka malinowego (pokrojonego w kosteczkę) z organiczną oliwą z oliwek extra virgin (l łyżeczka)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz