piątek, 15 marca 2019

Zupa warzywna z dwoma rodzajami kasz i fistaszkami


Powolutku, małymi kroczkami, nieśmiało zbliża się do nas wyczekiwana chyba przez wszystkich WIOSNA :) 
Przedwiosenny klimat można  odczuć przede wszystkim wśród ptaków na zewnątrz. 
Delikatny powiew kolorowej wiosny zapanował też w naszej kuchni, 
a co za tym idzie, w mojej misce z obiadkiem :)



ZUPA WARZYWNA Z DWOMA RODZAJAMI KASZ I FISTASZKAMI  










Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w półplasterki) 

- 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w plastry)

- 1 papryka czerwona (wypestkowana, pokrojona w paski)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- kawałek dyni piżmowej (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, drobno posiekany) 

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany) 

- 1 łyżeczka organicznego majeranku suszonego 

- 1 łyżeczka organicznej czarnuszki (ziarna zmielone przed dodaniem do zupy)

- 1 łyżeczka organiczne kurkumy mielonej

- 1 organiczny listek laurowy (po ugotowaniu zupy, listek wyłowić i wyrzucić)


Wszystko wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 3 łyżki organicznej kaszy jaglanej (uprażona na suchej patelni przed dodaniem do zupy)

- 3 łyżki organicznej kaszy gryczanej niepalonej 


Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec, dodajemy:


- kilka bryłek mrożonego szpinaku w liściach 


Gotujemy jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gotowe. 



Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Przed podaniem, porcję zupy podgrzewamy na małym ogniu. 
U mnie, dodatkiem do zupki była garść fistaszków (fistaszki obrane ze skorupek i zmielone przed dodaniem do miski)









SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz