piątek, 22 lutego 2019

Zupa buraczana na bogato :)


Niepospolita zupa z pospolitego buraka :)



ZUPA BURACZANA NA BOGATO 








Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 burak (obrany ze skórki, starty na tarce - grube oczka)

- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w kostkę)

- 1 batat (obrany ze skórki, pokrojony w kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- plaster imbiru (obrany ze skórki, starty na tarce - drobne oczka)

- 2 łyżeczki organicznego lubczyku suszonego 

- 3 łyżeczki organicznego cząbru suszonego

- 1 filiżanka mrożonego bobu 

- garść mrożonych brukselek

- 1 filiżanka mrożonych ziaren kukurydzy (my wykorzystujemy kukurydzę, którą Mama mrozi w sezonie - pisaliśmy o tym TUTAJ); można też wykorzystać przepłukaną w zimnej wodzie kukurydzę w puszce bez cukru


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (wody tyle, aby przykryła warzywa), zagotowujemy i dodajemy kolejne składniki:


- 2 łyżki organicznej komosy ryżowej czerwonej

- 2 łyżki organicznej soczewicy czerwonej


Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez 30 minut. Po tym czasie, do zupy dodajemy:


- 1 łyżkę organicznego octu jabłkowego


I gotujemy zupę jeszcze przez 2 minutki (pod przykryciem, na małym ogniu).
Gotowe.


Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce.
Porcję zupki przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. Podajemy z odrobiną świeżej posiekanej natki pietruszki, oraz sezamem (1 łyżeczka organicznych ziaren sezamu białego zmielona przed dodaniem do miseczki).







SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz