niedziela, 13 maja 2018

Zupa z młodej kapusty z zielonym groszkiem i brukselką

Sezon na młodą kapustę w końcu znowu w pełni. 
Razem z Tata z niecierpliwością na to czekaliśmy :) 
Bez opamiętania objadamy się tym pysznym zielonym warzywem w bigosie z młodej kapusty i w różnego rodzaju surówkach :) 
Brzuchy muszą się najeść tak długo wyczekiwanej dobroci :)

W tym roku, oprócz surówkowania i bigosowania młodej kapusty, postanowiliśmy ją też zzupować :) 

ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY Z ZIELONYM GROSZKIEM I BRUKSELKĄ 


Składniki potrzebne na początku gotowania:


- 1 marchew (obrana ze skórki, pokrojona w drobną kostkę)

- kawałek selera korzeniowego (obrany ze skórki, pokrojony w drobną kostkę)

- 1 ząbek czosnku (obrany ze skórki, drobno posiekany)

- 2 plastry imbiru  (obrane ze skórki, drobno posiekane)

- 1/4 główki młodej kapusty (poszatkowana)


Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą (ok. 600 ml), zagotowujemy, dodajemy: 


- 5 łyżek organicznej kaszy jaglanej (wcześniej uprażonej na suchej patelni). 


Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.  Po tym czasie do gotującej się zupy dodajemy kolejne składniki:


- 1 filiżankę zielonego groszku mrożonego 

- 1 filiżankę brukselki mrożonej 

- 1 filiżankę organicznej passaty pomidorowej bez soli i bez konserwantów 

- 3 łyżeczki organicznej bazylii suszonej 

- 1 łyżeczkę organicznego tymianku suszonego 

- 1 łyżeczkę organicznej kurkumy mielonej

- szczyptę organicznego cynamonu mielonego 


Kiedy zupa ponownie zacznie się gotować po dodaniu ww. składników, gotujemy ją jeszcze przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. 
Gotowe :) 







Wystudzoną zupę przechowujemy w lodówce. 
Porcję zupy przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu. 
Zupkę pałaszujemy z dodatkiem organicznego oleju/oliwy, lub organicznych ziaren, np. 


- z łuskanymi pestkami dyni (1 łyżeczka pestek zmielonych przed dodaniem do porcji zupy)





- z niełuskanymi ziarnami organicznej konopi (1 łyżeczka ziaren zmielonych przed dodaniem do porcji zupy)





SMACZNEGO 

2 komentarze:

  1. Kapusta, brukselka a zwłaszcza czosnek to składniki, które wg wielu źródeł nie są zalecane w psiej diecie - czy się mylę? Skąd taki dobór warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakich źródeł?
      Według tych, którymi my się kierujemy plus zdrowy rozsądek i trochę rozumu w głowie wspomniane warzywa to nie tylko samo zdrowie dla czworonogów, lecz także naturalne leki.
      Polecamy lekturę:
      Przede wszystkim:
      R.H. Pitcairn, The Complete Guide to Natural Health for Dogs and Cats
      Ponadto na przykład:
      https://moderndogmagazine.com/articles/can-dogs-eat-cabbage/37975
      http://petdoctors.com.au/fruit-and-vegetables-for-pets/
      http://ottawavalleydogwhisperer.blogspot.com/2012/06/garlic-for-dogs-health-benefits.html
      https://www.dogsnaturallymagazine.com/garlic-friend-or-foe/
      https://animalwellnessmagazine.com/cancer-fighting-foods-dog/

      Usuń