sobota, 19 września 2015

Obiad po amrykańsku, czyli bataty zapiekane z kukurydzą

W zeszły weekend, zajadałem się obiadem w amerykańskim stylu :)
Batat i kukurydza - to dwa główne i jakże amerykańskie składniki mojego obiadu :)

Potrzebujemy:

- 2 nieduże bataty (obieramy ze skórki i kroimy w mniejszą kostkę, mniej więcej 1cm)
- 2 kolby kukurydzy (myjemy, osuszamy, ziarna kukurydzy odkrajamy nożem od kolby)
- 1 łyżka suszonego majeranku bio
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce ...



... i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 



Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni + superopiekacz + termoobieg). Pieczemy ok. 10-15 min. (do miękkości batatów). 



Porcję pieczonych batatów z kukurydzą posypujemy garścią nerkowców zmielonych w młynku lub rozdrabniaczu i ...



podajemy w towarzystwie liścia sałaty lodowej porwanej na mniejsze kawałki i skropionej oliwą z oliwek extra virgin



Czyli tak wyglądał mój cały dwumiskowy obiadek :)


 A tak wyglądała jego konsumpcja ;]

najpierw zajął się batatem z kukurydzą i nerkowcami :)


a potem sałatą :)



SMACZNEGO





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz