Potrzebujemy:
- kasza gryczana (2 łyżki)
- garść pestek dyni
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajko ("0", lub "1")
W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę i pestki, gotujemy 15 min., odcedzamy i przesypujemy do miseczki, mieszamy z łyżką oleju rzepakowego. Jajko gotujemy na miękko, czyli wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 4 min., przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupki (uważamy przy tym, aby jajko nie wypłynęło). Obrane jajko przekładamy ostrożnie do miseczki z kaszą i pestkami, i łyżką kroimy jajeczko na mniejsze kawałki, żółto pięknie nam się rozpłynie tworząc pyszny sosik :)
to jajeczko dopiero co przeniesione na kaszę z pestkami:
a to już kasza wymieszana z pokrojonym łyżką jakiem na miękko tworzącym sosik:
smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz