sobota, 20 lipca 2013

Kasza gryczana z jajeczkiem na miękko i pestkami dyni

Doładowanie białkowe - tak można by nazwać ten obiadek ;] Nie dość że jajeczko to jeszcze kasza gryczana - taki obiad każdego postawi na nogi ;] nawet słabeuszowi doda sił ;] 

Potrzebujemy:

- kasza gryczana (2 łyżki)
- garść pestek dyni 
- 1 łyżka oleju rzepakowego 
- 1 jajko ("0", lub "1")

W garnuszku zagotowujemy wodę, wrzucamy kaszę i pestki, gotujemy 15 min., odcedzamy i przesypujemy do miseczki, mieszamy z łyżką oleju rzepakowego. Jajko gotujemy na miękko, czyli wkładamy do gotującej się wody i gotujemy 4 min., przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupki (uważamy przy tym, aby jajko nie wypłynęło). Obrane jajko przekładamy ostrożnie do miseczki z kaszą i pestkami, i łyżką kroimy jajeczko na mniejsze kawałki, żółto pięknie nam się rozpłynie tworząc pyszny sosik :) 

to jajeczko dopiero co przeniesione na kaszę z pestkami:



a to już kasza wymieszana z pokrojonym łyżką jakiem na miękko tworzącym sosik:







smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz