sobota, 13 lipca 2013

Ciasteczka na wytrawnie – Paszteciki cieciorkowo – koperkowe


Mama hurtem załatwiła mnie i tatę ;] dla taty zamoczyła fasolę białą, dla mnie cieciorkę. Tata zajadał się kanapkami z pastą fasolowo - pietruszkową, a ja pasztecikami/ciasteczkami cieciorkowo - koperkowymi :)

Aby przygotować bez jajeczne paszteciki z cieciorki i koperku (paszteciki bez pieczenia) potrzebujemy:

- pół szklanki cieciorki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pół pęczka posiekanego świeżego koperku
- 3 łyżki kaszki mannej

Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie. Gotujemy ją w wodzie przez 50 min., odcedzamy (wodę z gotowania nie wylewamy), blendujemy z 3 łyżkami wody z gotowania cieciorki i 3 łyżkami oliwy, dodajemy koperek, kaszkę, dokładnie mieszamy, czekamy aż przestygnie, zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, wilgotnymi rękoma „kulamy” kuleczki, lekko spłaszczamy i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia.








smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz