Mama hurtem załatwiła mnie i tatę ;] dla taty zamoczyła
fasolę białą, dla mnie cieciorkę. Tata zajadał się kanapkami z pastą fasolowo -
pietruszkową, a ja pasztecikami/ciasteczkami cieciorkowo - koperkowymi :)
Aby przygotować bez jajeczne paszteciki z cieciorki i
koperku (paszteciki bez pieczenia) potrzebujemy:
- pół szklanki cieciorki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- pół pęczka posiekanego świeżego koperku
- 3 łyżki kaszki mannej
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie. Gotujemy ją w wodzie
przez 50 min., odcedzamy (wodę z gotowania nie wylewamy), blendujemy z 3
łyżkami wody z gotowania cieciorki i 3 łyżkami oliwy, dodajemy koperek, kaszkę,
dokładnie mieszamy, czekamy aż przestygnie, zakrywamy folią i wstawiamy na noc
do lodówki. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta,
wilgotnymi rękoma „kulamy” kuleczki, lekko spłaszczamy i kładziemy na
rozgrzanej suchej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia.
smacznego na spacerach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz