sobota, 13 lipca 2013

Ciasteczka marchewkowo-sezamowe


Marchewki w sezonie wiosennym i letnim nie tylko ładnie wyglądają, ale też lepiej smakują od tych, które możemy kupić zimą. Mama będąc na zakupach kupiła kilka ślicznych marchewek, niektóre z nich przypominają tzw. „baby carrots” – marchewki miniaturki :)

Z jednej większej marchewki przygotowała dla mnie ciasteczka marchewkowe z płatkami owsianymi i sezamem.

Potrzebujemy:

- 1 marchew
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko („0”, ewentualnie „1”)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszki mannej

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce (drobne oczka), do startej marchewki wbijamy jajko, dodajemy płatki, kaszkę i sezam, mieszamy i pod przykryciem wstawiamy do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie, łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, wilgotnymi rękoma „kulamy” kuleczki, lekko spłaszczamy i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni. Suszymy z obu stron do zarumienienia.







smacznego na spacerkach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz