Marchewki w sezonie wiosennym i letnim nie tylko ładnie
wyglądają, ale też lepiej smakują od tych, które możemy kupić zimą. Mama będąc
na zakupach kupiła kilka ślicznych marchewek, niektóre z nich przypominają tzw.
„baby carrots” – marchewki miniaturki :)
Z jednej większej marchewki przygotowała dla mnie ciasteczka
marchewkowe z płatkami owsianymi i sezamem.
Potrzebujemy:
- 1 marchew
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko („0”, ewentualnie „1”)
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszki mannej
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce (drobne oczka), do
startej marchewki wbijamy jajko, dodajemy płatki, kaszkę i sezam, mieszamy i
pod przykryciem wstawiamy do lodówki na ok. 3h. Po tym czasie, łyżeczką maczaną
w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta, wilgotnymi rękoma „kulamy” kuleczki,
lekko spłaszczamy i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni. Suszymy z obu stron
do zarumienienia.
smacznego na spacerkach :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz