sobota, 13 lipca 2013

Ciasteczka jajeczne z koperkiem


W tym tygodniu ciocia Ewa obiecała przywieźć mi kolejną porcję ekologicznych jajeczek od kurek chodzących po ogródku wujka mieszkającego na wsi pod Warszawą :) Z poprzedniego „jajecznego prezentu” od cioci zostały mi jeszcze dwa jajka. I tak oto przyszła pora na ich wykorzystanie ;] ponieważ wkrótce dostanę od cioci opakowanie nowych świeżych kurzych jajeczek :)

Mama wpadła na pomysł przygotowania ciasteczek jajecznych na spacery.

Potrzebujemy:

- 2 jajka („0”, lub „1”)
- garść posiekanego świeżego koperku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki kaszki mannej

Jedno jajko gotujemy na twardo (10min.), przelewamy zimną wodą, czekamy aż trochę przestygnie, obieramy i gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków. Do zgniecionego jajka dodajemy posiekany koperek, wbijamy drugie jajko, mieszamy, dodajemy płatki owsiane i kaszkę manną, znowu mieszamy. Masę odstawiamy pod przykryciem na 15 min. do lodówki. Łyżeczką maczaną w zimnej wodzie nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię, suszymy z obu stron do zarumienienia.







smacznego na spacerach :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz